
Am invatat la cursul unui prieten ca totul este sau tinde sa fie in echilibru. Nu exista ‘plus’ fara ‘minus’ chiar daca uneori este greu sa vedem asta. Statul in casa ca si masura de protectie in fata Corona-virusului desi pare o masura care nu are cum sa aduca ceva bun poate avea si beneficii. Odihna, timp de calitate petrecut cu familia, un film sau o carte buna pot insemna un pic de ragaz pe care ni-l permitem tot mai greu.
Astfel in periada asta de ragaz am descoperit un articol National Geographic cu un puternic mesaj de constientizare pe care as dori sa il impartasesc cu voi. Sunt cateva paragrafe care m-au miscat profund prin cifrele impresionante ca si impact asupra poluarii planetei cu plastic.
“Materialul acesta a ajuns o problema planetara. Uneori, pentru ca este amestecat cu altele – inclusiv alte tipuri de plastic, ca in cazul incaltarilor -, este greu sau imposibil de reciclat. In multe zone, reciclarea, incinerarea sau colectarea in gropi de gunoi nu sunt posibile, ca sa nu mai vorbim de gunoaiele care ajung in rauri si oceane. Asadar, de cele mai multe ori, dupa o viata utila de scurta durata, obiectele din plastic incep – sub forma de deseuri – o viata de dupa moarte care poate dura secole”.
“1 Milion de sticle de plastic se cumpara in fiecare minut pe planeta, dar rata de reciclare ramane una scazuta.”
“24,2 Miliarde de perechi de incaltaminte s-au produs la nivel Mondial in 2018. Incaltamintea e greu de reciclat, fiind fabricate din diverse tipuri de plastic si din materiale lipite intre ele.
“Plasticul este atat de strans legat de prioectarea periei de dinti, incat ne este aproape imposibil sa ne curatam dintii fara el. Manerele se fac de obicei din polietilena sau polipropilena iar perii – din nailon. Avand in vedere cat de lent se descompune plasticul, aproape toate periutele de dinti fabricate din ’30 pana acum se afla in continuare undeva in lume sub forma de deseuri.”

“Anvelopepe auto, in frecarea lor cu soseaua, pierd fragmente de cauciuc sintetic care, ca orice plastic, este un polimer derivat din titei. Ploaia le duce de pe drumuri in cursurile de apa. O estimare afirma ca anvelopele produc pana la 28% din deseurile de microplastic ajunse in ocean.”
“Anual se vand pe glob mii de miliarde de tigari, dar numai o tremie din mucuri ajung in cosul de gunoi. Restul sunt aruncate pe strazi si in ape, de unde ajung in ocean, unde elibereaza nicotina si catran in mediu – pe langa plastic, fiindca din ele sunt facute filtrele.”
Ingrijoratoare sunt aceste cifre puse la dispozitie de cei de la National Geographic prin studiile lor. Cred ca este o chestiune de timp pana cand omenirea o sa realizeze ca nu o sa mai putem continua in ritmul acesta, este ca si o boala pe care daca nu o tratezi la un moment dat o sa te puna la pamant. Simtpomele bolii le avem dupa cum putem constata din datele de mai sus.
Vorbeam de echilibru la inceputul articolului, in zilele acestea pierderile financiare sunt imense dar macar planeta poate si ea sa isi traga putin sufletul. “-” “+”